måndag 31 december 2012

Gott Nytt 2013!


Stort tack till alla som varit med och gjort 2012 grymt! Kunder, kollegor, vänner, samarbetspartners...

Ser fram emot att fortsätta utvecklas tillsammans under 2013! Det kommer att hända massa spännande saker är jag säker på :-)

Gott Nytt År och god fortsättning på er alla!

fredag 21 december 2012

Styrketräning på läger!

Broberg kör step-up!
Det går alltid att fixa till sin styrketräning, trots avsaknad av gym! Johan Broberg och Christian Bertilsson demonstrerar step-up och utfall på Teneriffa!

Utfall a la Bertilsson!

onsdag 12 december 2012

Förbundets tränarutbildningar!

"All time-high" på en tränarutbildning i Cykeförbundet!
Här kommer först en liten rapport från Tränarutbildningen i Örebro som hölls i slutet på november! Bättre sent än aldrig med andra ord! Därefter lite reflektioner kring det fortsatta utbildningsarbetet!


Vi blev smått otroliga 75 pers i slutändan, inte helt optimalt ur ett pedagogiskt perspektiv, men väldigt roligt och häftigt att så många ville gå. Det fylldes på med fler och fler, och i slutändan var det även nått strul med anmälningsförfarandet vilket gjorde att 10 pers inte syntes i anmälan.  Helgen blev nu även ett sätt att utbyta mycket erfarenheter och lära känna andra och skapa sig ett större nätverk inom svensk cykel. Lägg därtill att vi (jag, Thomas och Tompa) hade besök och stöttning av ledare som Glenn Magnusson, Madeleine Lindberg-Wall, Lawa Wahlqvist och Sebastian Matamoros!

För att det ska flyta och tider ska hållas, går det inte att vara lika flexibel när det gäller diskuterande och byte av olika grupper och metoder beroende på ämne och frågeställningar, när man är så pass många som vi var. De två tillfällena (Värnamo - Örebro) blev därför ganska olika. Jag var först inte planerad att vara med alls i Örebro, men när det blev så mycket folk kunde jag bara inte låta bli att vara med, åtminstone en utav dagarna. Jag är helt enkelt alldeles för intresserad av utbildning, och när tillfälle ges att träffa och prata inför 75 pers...vem kan då säga nej :-)


Nu är i alla fall 100 pers nyexaminerade steg-1 tränare, och vi ser fram emot att planera för steg-2 som kommer hållas hösten 2013! Dessutom ska vi självklart förfina och förbättra steg-1 utbildningen till 2013 också, utifrån alla de utvärderingar vi fått.

Framtiden
Vi i utbildningskommittén kommer nu att analysera och diskutera hur vi ska gå vidare. Det finns flera vägar att gå och beslut att ta. Oavsett om man gått någon av Cykelförbundets utbildningar eller ej, är det  ganska lätt att sätta sig in i vilken typ av frågor det handlar om. De är bland annat av följande karaktär:
- Hur många dagar bör steg-1, steg-2 osv omfatta?
- Vilket innehåll bör prioriteras på respektive steg?
- Hur många utbildningstillfällen ska genomföras och spridning över landet?
- Hur kan vi utveckla nätbaserat lärande? nätbaserat material?
- När och hur ska man grenspecificera utbildningen?
- Åldersuppdelning? Barn/ungdom-junior-senior? Motion-Elit?
- Förarbete (läxa innan) och efterarbete (examination)?
- Material (allmän litteratur, utarbeta grenspecifikt material)
- Budget (Vad kostar "visionen"? Hur stora medel får vi tilldelat? Hur ska vi prioritera?)
- Framtida högre utbildning (steg-3) närma sig Universitet? samarbete med andra Förbund, länder?


Alltså, mycket att sätta tänder i. För att gå lite mot strömmen i dessa oroliga Förbundstider ska jag säga vad jag själv tycker och vad som kommer att hända kring Tränarutbildningarnas framtid. Jag tror att det är bra att steg-1 utbildningen är relativ enkel och allmänt hållen och en plats där alla olika grenar kan mötas och träffas och lära av varandra. Viss specialisering bör ingå när det är möjligt (delvis en budget och ledarfråga). Med hjälp utav ett pedagogiskt attraherande cykelspecifikt material, likt "den blå-gula vägen" i Skidförbundet, gör man det lättare att sprida de viktigaste byggstenarna ut i organisationen! Är det möjligt bör även praktik ingå (det är ju trots allt ute i fält man ska använda sin ledar- och tränarroll mest). Det praktiska ska alltså inte bara jobba fram "nya bra övningar/stor övningsbank" utan också öva blivande tränare i ledarrollen rent praktiskt.


För steg-2 utbildningen tycker jag däremot att man ska höja ribban rätt rejält, vilket innebär flera dagar och mer grenspecifika inriktningar vilket borgar för bra fördjupning. Gärna förberedande arbete och någon form av efterarbete vilket kan ses som examination. Att det ska vara mer uppdelat i olika discipliner betyder inte att det inte kan finnas synergieffekter. Ett bra mål enligt mig blir om man kan hålla mer avancerade utbildningar tillsammans, där det finns extra bra miljöer (kluster) för detta. Vissa moment görs gemensamt, och andra grenspecifikt. Då blir det också lättare att budgetera och få många att kunna ta del av verkliga experter som kan bjudas in! Sociala aktivititer och nätverksbyggande blir också bättre om utbildningarna hålls vid samma tidpunkt och på samma ort.

Detta är mina (för tillfället) och inte utbildningskommitténs åsikter! Hur det exakt kommer att se ut, får våren utvisa. Kanske blir det ungefär som ovan, eller så kanske jag ändrar uppfattning när jag mina tankar ska stötas och blötas med andras :-)

Med hopp om ett bra utbildningsår 2013 säger jag God Jul och ett Gott Nytt År!




tisdag 11 december 2012

Öijers julkalander och stora scenen på Femman!



Den som är sugen på att vinna en timmes konsultation och några program (för trainer el styrketräning) av mig på Balansera, ska ge genast ge sig till Henrik Öijers julkalender!

Vill man träffa mig redan idag, så kan man ta sig till GT/Expressens julpotpurri på Stora Scenen i Femmanhuset mitt i centrala Göteborg. Mellan kl 14-16.30 står jag där tillsammans med andra representanter för det nystartade Göteborgsgirot (bl.a. VD Fredrik Lundgren och banläggaren för mtb, Leo Ranta).

måndag 10 december 2012

Argos-Shimano!!!



Hur häftigt är inte detta då?!

Tobias Ludvigsson, Jonas Ahlstrand och hela Argos-Shimano är nu en del av World-Tour!! Därmed är dom direktkvalificerade till alla stora proffstävlingar! Cyklingens Champions League!

Dessutom är Aike Visbeek numera officiell talangscout för Argos-Shimano!

Stort grattis till alla inblandade!

lördag 8 december 2012

http://goteborgsgirot.expressen.se


Göteborgsgirots hemsida är nu lanserad!

Gå bland annat in och läs intervjuerna med oss som är ansvariga för bansträckningen för respektive lopp (landsväg och mountainbike)!

Vi ses 11-12 maj 2013!

Anmälan kommer igång vilken dag som helst och är kanske just den julklapp du vill ge dina närmaste, kompisgänget eller dina anställda på jobbet!

torsdag 6 december 2012

Studiebesök: Seniorspinning på F&S!

Gert Uusman inspirerar, skojar och charmar så det blir både trivsel och sug efter att höja pulsen!
Det blev en heldag i gamla hemtrakterna Majorna idag!

På Svettisdagarna hade jag nöjet att via Thorbjörn Olsen komma i kontakt med den populära ledaren Gert Uusman, som håller i seniorspinning på Friskis&Svettis i Majorna kl 10.00 på torsdagar! Jag tog med min far, och det blev en mycket trevlig och inspirerande timme! Det är lätt att förstå att Gert är populär och han har en trogen skara varje torsdag!

Spinning är för övrigt något av det populäraste som finns på Friskis! Är ledarna som Gert är det inte svårt att förstå varför! Dessutom är det ju ett perfekt sätt att få olika personer och kapaciteten att träna gemensamt för att skapa extra energi! Var och en kan ju dra på hur mycket han eller hon vill, man blir aldrig ifråncyklad och ledaren ser dig hela tiden!

Thorbjörn och pappa! Man blir taggad bara av att vara i samma rum som Thorbjörn (ni som känner han vet precis vad jag menar :-). Apropå tidigare debatt om mer svett, snor och underställ. Min pappa förkroppsligar nog detta rätt bra. När vi båda började cykla -95, var vi på Mallorca. Minns att han var en jävel på att lida länge och väl.  Det var inte ovanligt med 160-170 i puls dagarna i ändå, tills han gick totalt in i väggen! Det klassiska blå Craft-understället är för övrigt ett arv från det glada 90-talet. Vill minnas att jag klippte av ärmarna i solen utanför  stugan på Tre Vikingar på inför mitt första och kanske enda varma och soliga Sollerölopp -95.
Men en inledande kaffe på Marmelad, bastu efter spinningen, och sen vegetarisk buffé på Café Hängmattan, blev detta en riktig vitamininjektion på alla plan! Sånt skulle man försöka klämma in i sin vardag lite oftare. Eller så får man helt enkelt ha det att se fram emot när man blir mer "senior" :-)

onsdag 5 december 2012

Tidseffektiv VO2Max-löpning!


Med tanke på dagens trend att träna hårt och prestera trots lite tid till förfogande, kommer här ett tips i dessa vintertider då alternativ träning passar extra bra för oss med fokus på sommarhalvåret!

Följande behövs:
1 st pulka/snowracer av något slag (huvudsaken är att det finns ett greppvänligt snöre)
1 st mindre barn alt. två väldigt små (det blir för muskulärt jobbigt att dra stora barn)
1 par skor/kängor med bra grepp
1 st område med snö, helst inte för isig eller för hårt packad!
Tänk på att inte klä dig för varmt just till denna övningen ;-) Du blir snabbt varm!

Nu är det bara att sätta igång och springa, och det är mycket lätt att få upp flåsat! Perfekt tillfälle att kombinera träning samtidigt som barnet viker sig dubbelt att förtjusning! Det kan inte bli mer tidseffektivt för en småbarnsförälder :-)

För att orka klämma 15-20 min med riktigt hög puls rekommenderas kort-korta intervaller av något slag. Det kan ju vara svårt att stirra på sin klocka hela tiden, så någon variant av spontan fartlek eller naturlig intervall rekommenderas. Trillar barnet av ibland, blir det ju perfekt tillfälle till en konstpaus, innan du kämpar vidare! Grepp-byte (alternera höger-vänster hand) eller helomvändningar i slutet på planen, är också perfekta andhämtningar för att orka en till....och en till...och en till...

Har du en pulkabacke som är lång och inte alltför hal, kan man springa järnet upp och åka ner med barnet åsså!!

Ända risken är väl att små barn kan bli skrämda av smärtan och fokuset i ditt ansikte när du lider...

Passande artiklar i Cykla!


Igår lagom till Bragguldets utdelning damp tidningen Cykla ner i brevlådan! Med segraren på framsidan! Bra tajming! Stort grattis till Lisa och Tri! Allt går triathlonens väg för tillfället. Det är kul att se hur medlemsantal och tävlande bara ökar och ökar, Vätternrundan och Motala ska arrangera VM 2015 (och ha SM 2013-14), IronMan 2013 tog slut i ett nafs!

Annat aktuellt i Cykla som kan uppmärksammas är att storspurtaren Christian Bertilsson ger oss tips på cykelvägar i Åhus och Kristianstadtrakterna (tillika Nordens hemtrakter). Det är på dessa vackra vägar som det officiella Vätternlägret kommer att hållas i början på maj nästa år. Hotell Åhusstrand är själva navet i lägret (och för den som har vägarna förbi där i januari rekommenderas Lisas föredrag tor 31 jan)

Dessutom har vi en Balansera-kändis i form av Martina Thomasson (landslagstjej på lvg och f.d. SM-mästare i mtb) som demonstrerar lite alternativträning! Detta är verkligen de alternativa träningsmetodernas tidevarv nu!

Till sist har vi det spännande projektet med Rebin och Wiwi, som ska "vända blad" och detta tillsammans med en satsning mot Vätternrundans 300 km! Jag skriver träningsprogrammen och önskar dem lycka till!

Förhoppningsvis kan dessa båda inspirera fler att ta steget och komma igång och bli mer hälsosamma. Kanske ett bra nyårslöfte till dig själv! Vad du äter mellan jul och nyår spelar ju inte så stor roll, men...



måndag 3 december 2012

Pölders Vasacamp!


Tillsammans med bl.a. Nässjö kommun anordnar Pölder Sport ett längdskidläger 25-27 januari! Perfekt för både nybörjare som behöver tips för att komma igång, till mer avancerade elitmotionärer som kanske stagnerat i sin utveckling!

Jag själv kommer att hålla i ett föredrag kring träningslära för uthållighetsidrott/långlopp i allmänhet och  skidor och Vasaloppet i synnerhet! Där kommer det att ges både teoretisk förståelse och konkreta tips på upplägg och formtoppning fram till Loppet!

En perfekt present till dig själv kanske?

Gå in och kolla, man får otroligt mycket för pengarna!!

söndag 2 december 2012

Nära maxpuls i -11 grader!

Efter 3 veckor med inaktivitet och förkylning inkl seg hosta är det inte mycket tryck i hjärta och lår när man cyklar. I fredags hade jag släggankänsla och var nära väggen..efter bara 1.20 tim lugn cykling med pappa! Det säger en del om min status just nu.

Men en dag som idag, vindstilla och solsken, så kunde jag ju bara inte låta bli att försöka köra lite med kompisarna som jag inte träffat på jäättelänge! Så 09.30 blev det cykling på ömsom grus, strand, skog, stig och asfalt, tidvis kuperat och emellanåt en puls på över 170. Inte det smartaste välkomnandet tillbaka till verklighetens söndagar, men vad gör man inte för att få hänga med Jimmy, Erik och Brengen.

Usel effekt, dålig ekonomi, låg blodmängd mm ger en spännande resa! Efter 1.30 tog självbevarelsedriften över och jag vek av hemåt!

Nästa söndag är jag redan bättre! Ska bara se till att ut och rasta mig med pappa 2 ggr innan dess!